Dierfysio amsterdam

Dierfysiotherapie

Net als bij mensen is bij dieren bewegingsvrijheid onmisbaar. Als je dier, om welke reden dan ook, belemmerd wordt tijdens bewegen en het actief zijn dan is de kans groot dat er sprake is van pijn en ongemak. Als mens ga je direct naar een fysiotherapeut, tegenwoordig is dat bij dieren niet anders. Dierfysiotherapie is een goede optie om je dier weer in topconditie te krijgen.

De dierenfysiotherapeut is een geschoolde en afgestudeerde humane fysiotherapeut. Om dierenfysiotherapeut te worden, moet een vervolgstudie worden gedaan. Oftewel: een dierenfysiotherapeut is een geschoolde specialist, die gericht het bewegingsapparaat van dieren behandelt. De titel dierenfysiotherapeut is wettelijk beschermd: alleen fysiotherapeuten die zich tevens in dierfysiotherapie gespecialiseerd hebben mogen zich dierenfysiotherapeut noemen.

De Ruijter Dierfysiotherapie & Chiropractie is deskundig en de behandelingen zijn gericht op genezen van bestaande klachten, het voorkomen van klachten en het verlichten van klachten. Er wordt nauw samengewerkt met dierenartsen, om zo de beste zorg te kunnen bieden.

Paarden

Op welk niveau een ruiter ook rijdt, het is zeer belangrijk dat een paard niet wordt belemmerd in zijn beweeglijkheid en souplesse. Van nature is een paard niet berekend op het gewicht van een ruiter. Dat betekent dat een paard continu op zoek is naar de juiste balans. Dat is best een opgave en daardoor kunnen er problemen ontstaan.

Klachten bij paarden kunnen erg uiteen lopen. Denk hierbij aan kreupelheden, verandering van gedrag of prestatievermindering, zoals moeite hebben met gymnastische oefeningen. Als er sprake is van zulke klachten, kan de dierenfysiotherapeut uitgebreid lichamelijk onderzoek doen. Er wordt een bewegingsonderzoek uitgevoerd op harde en zachte bodem. Daarna volgt een functieonderzoek, waarin de gewrichten, spieren en banden worden onderzocht. Verder kunnen er eventuele specifieke testen worden afgenomen. Afhankelijk van de klacht kan het harnachement worden onderzocht en indien nodig het paard onder de ruiter.

Na het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit massage, mobiliseren, rekken, lasertherapie en bewegingstherapie. Verder worden er praktische adviezen en eventuele huiswerkoefeningen gegeven om de behandeling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Honden en katten

Als er bij honden of katten sprake is van kreupelheid, stijfheid, blokkades in de wervelkolom of gedragsverandering, zoals minder sportprestaties, kunnen dierfysiotherapie en chiropractie uitkomst bieden. Ook bij een revalidatietraject na een operatie is dierfysiotherapie een goede uitkomst.

Er wordt een gesprek gehouden met de eigenaar om de klachten in kaart te brengen. Hierna volgt een uitgebreid onderzoek waarbij wordt gekeken naar het looppatroon van de hond of kat. Daarnaast worden de gewrichten, spieren en banden onderzocht en eventuele specifieke testen afgenomen.

Aan de hand van de bevindingen van het onderzoek wordt een behandelplan met doelen opgesteld. De behandeling door de dierenfysiotherapeut kan bestaan uit massage, mobiliseren, rekken, lasertherapie, chiropractie
en bewegingstherapie. Ook bij honden en katten is het mogelijk om praktische adviezen en eventuele huiswerkoefeningen mee te geven om de behandeling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Mocht het nodig zijn, wordt er overlegd met de dierenarts. Zo is er zekerheid dat jouw hond of kat de juiste behandeling krijgt en kan de behandeling afgestemd worden op een eventuele behandeling van de dierenarts. 

Dry Needling
Indien geïndiceerd, maakt de Ruijter Dierfysiotherapie & Chiropractie gebruik van de methode Dry Needling. Bij Dry Needling wordt een spierprikkelpunt, een zogenaamde ‘trigger point’ in een spier ontspannen. Dit gebeurt door te prikken met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Een triggerpoint kan zowel lokaal als uitstralende pijnklachten geven. Bij Dry Needling worden deze pijnklachten in het bewegingsapparaat snel en effectief verholpen. Dry neelding wordt zowel bij paarden als honden toegepast.

Medical Taping
Bij Medical Taping wordt gebruik gemaakt van Vetkintape. Deze tape is speciaal ontwikkeld voor dieren. Medical Taping kan helpen bij het ontspannen of juist het prikkelen van spieren tijdens een training. Daarnaast kan het helpen bij verkleefde littekens, verhard bindweefsel en bij zwelling.

Kan ik je helpen met je dier?

Neem dan direct contact op voor een afspraak