chiropractie voor hond

Chiropractie bij dieren

Waar vroeger meestal een dierenfysiotherapeut of ostheopaat werd benaderd bij bewegingsproblemen of pijn bij dieren, wordt tegenwoordig steeds vaker een chiropractor voor dieren ingezet. Chiropractie is afgeleid van cheir (hand) en praktos of praktikos (behandelen). Chiropractie betekent dus “met de hand behandelen”. Het is een manuele therapie, die zich richt op de wervelkolom en het effect hiervan op het zenuwstelsel. Chiropractie is een zeer gerichte behandelingsmethode die de bewegingen van alle gewrichten in het lichaam van het dier normaliseert en de functie van het zenuwweefsel verbeterd. Hierdoor functioneert het gehele lichaam beter.

De basis van de behandeling ligt op de beweging tussen alle wervels en het bekken. Bij het vinden van verminderde beweeglijkheid, wordt deze behandeld door middel van een handeling uitgevoerd met de handen van de chiropractor. De gewrichten en wervels worden gemanipuleerd waardoor er weer een normale bewegingsuitslag ontstaat.

Beweging, training en trauma die de wervelkolom beïnvloeden kunnen problemen veroorzaken. Zo zullen honden of katten die veel op de bank of in hun mand liggen sneller bewegingsproblemen of stijfheid ontwikkelen. Andersom geldt hetzelfde, honden die bijvoorbeeld intensief getraind worden, zullen sneller problemen ontwikkelen.

Wanneer naar de chiropractor?

Nek en rugpijn
Niet meer willen lopen, rennen, spelen, springen
Katten die plots de trap niet meer op willen
Verminderde sportprestaties
Pijn bij specifieke bewegingen of bij optillen
Onbegrepen kreupelheden
Ongelijke afslijting van nagels
Abnormale zithouding (scheef op één bil, puppy-zit)
Uitsluitend op een zijde willen liggen

Kan ik je helpen met je dier?

Neem dan direct contact op voor een afspraak