chiropractie voor hond

Chiropractie bij dieren

Waar vroeger meestal een dierenfysiotherapeut of ostheopaat werd benaderd bij bewegingsproblemen of pijn bij dieren, wordt tegenwoordig steeds vaker een chiropractor voor dieren ingezet. Als de methode goed werkt voor de mens, dan ook voor het dier. Chiropractie is afgeleid van cheir (hand) en praktos of praktikos (behandelen). Chiropractie betekent dus “met de hand behandelen”. Het is een manuele therapie, die zich richt op de wervelkolom en het effect hiervan op het zenuwstelsel. Chiropractie is een zeer gerichte behandelingsmethode die de bewegingen van alle gewrichten in het lichaam van het dier normaliseert en de functie van het zenuwweefsel verbeterd. Hierdoor functioneert het gehele lichaam beter.

De basis van de behandeling ligt op de beweging tussen alle wervels en het bekken. Bij het vinden van verminderde beweeglijkheid, wordt deze behandeld door middel van een handeling uitgevoerd met de handen van de chiropractor. De gewrichten en wervels worden gemanipuleerd waardoor de normale speling weer terugkomt.

Beweging, training en trauma die de wervelkolom beïnvloeden kunnen problemen veroorzaken. Zo zullen honden of katten die veel op de bank of in hun mand liggen sneller bewegingsproblemen of stijfheid ontwikkelen. Andersom geldt hetzelfde, honden die bijvoorbeeld intensief getraind worden, zullen sneller problemen ontwikkelen.

Wanneer naar de chiropractor?

Acute nek en rugpijn
Niet meer willen lopen, rennen, spelen, springen, traplopen
Pijn bij specifieke bewegingen of bij optillen
Vage kreupelheid
Ongelijke afslijting van nagels
Overgevoeligheid bij aanraken
Likgranulomen op poten of tenen
Terugkerende oor- of anaalklier-ontstekingen
Abnormale zithouding (scheef op één bil, puppy-zit)
Uitsluitend op een zijde willen liggen
Terugkerende maag-darmproblemen zonder aanwijsbare oorzaak
Incontinentieproblemen zonder duidelijke oorzaak

Kan ik je helpen met je dier?

Neem dan direct contact op voor een afspraak